Správná dekantace vína

Správná dekantace vína

Proč dekantovat víno?

V první řadě by se červené víno mělo dekantovat z toho důvodu, že se v láhvi může utvářet sediment, který by mohl mít po ochutnání vína nežádoucí efekt. Dekantováním neboli opatrným přelitím vína do dekantéru se pevné části oddělí od zbylého vína určeného ke konzumaci. Někteří sommelieři ale přelévají i bílá či mladá vína.

V druhé řadě jde pak o provzdušnění vína, kdy dojde k zintenzivnění chutě i vůně. Ne všechna vína jsou totiž ihned po otevření výrazná a právě kroužením v dekantéru lze vína rychleji připravit na konzumaci.

Jak to ale dělat správně?

V případě, že budeme dekantovat starší červené víno, s dostatečným předstihem ho postavte svisle, aby mohl sediment ztéct na dno lahve. Dále používejte přímo dekantér nebo alespoň vždy čirou nádobu s vhodným objemem. Také tvar dekantační lahve by měl umožnit následné přelévání vína do vinných skleniček.

U přelévání opravdu starých vín je třeba dostatečné světlo, protože při přelévání vína z lahve do dekantéru je třeba si svítit, aby bylo jasně vidět, zda s vínem nepřeléváte i části sedimentu. V druhé polovině lahve je riziko přenosu sedimentu ještě větší, proto dbejte na zvýšenou opatrnost. Pokud uvidíte sediment u hrdla lahve, s přeléváním přestaňte.

V jakém případě dekantovat?

Můžete dekantovat každé víno, avšak ne u všech vín to bude mít příliš velký význam. Vždy se doporučuje dekantovat především starší červená vína. Lze ale dekantovat i starší bílá vína, která zrála v dubových sudech. Dekantaci proveďte nejlépe minimálně hodinu před konzumací.

Co je dvojitá dekantace vína?

Po zbavení se sedimentu nebo v momentě, kdy víno sediment neobsahovalo lze víno přelít zpět do jeho lahve, díky čemuž se víno znovu provzdušní a vy můžete navíc prezentovat víno v jeho původním obalu.

Jak dlouho by se víno mělo dekantovat?

Pokud jde o vína mladší, nic nepokazíte dekantováním několik hodin před konzumací. Naopak u starších vín je třeba volit individuálnější přístup. Některá vína mohou být křehká, a proto se nedoporučuje vína dekantovat déle než půl hodiny, protože by vína následně mohla ztratit část svého aromatického profilu.

POTŘEBUJETE PORADIT? KONTAKTUJTE NÁS!

Náš proškolený personál se Vám bude plně věnovat a pomůže Vám najít nejlepší možné řešení, které bude vyhovovat Vašim potřebám a požadavkům.
Naše vinotéka byla zařazena do nejrozsáhlejší databáze e-shopů vinařů z Moravy a Čech.

ELEKTRO EFEKT S. R. O.
SPORTOVNÍ 783
339 01  KLATOVY

Prodejna elektro:
Telefon: +420 376 322 653
Mobil: +420 724 824 420
E-mail: prodejna@elektroefekt.cz
E-mail: info@elektroefekt.cz

E-shop:
Mobil: +420 725 907 946
E-mail: eshop@elektroefekt.cz

Vinotéka, sklep:
Telefon: +420 376 322 653
Mobil: +420 724 169 805
E-mail: info@elektroefekt.cz

FACEBOOK: efektelektro

INSTAGRAM: elektroefekt

WEB: www.elektroefekt.cz